liveaction2017.jpg

Konstnärer
Saskia EDENS, Schweiz
Stein HENNINGSEN, Norge
Alejandra HERRERA SILVA, Chile/USA
Jodie LYN-KEE-CHOW, Jamaica/USA
Karolina MAGNUSSON MURRAY, UK
Mattias NORSTRÖM, Sverige
Olof PERSSON, Sverige
Peter ROSVIK, Finland
Ge XIAO, Kina
Johan ZETTERQUIST, Sverige

Kontakt
Curator

Jonas Stampe : stampe.jonas@live.se

Projektledare
Joakim Stampe : joakim.stampe@comhem.se ; 0703-57 28 86

Programmet kan komma att ändras, turordning för konstnärer och tider är ungefärlig, se program: www.liveaction.se

Live Action startar i år med ett utomhus program i det offentliga rummet, Common Ground, vid Göteborgs Stadsbibliotek torsdagen den 30 November, kl. 12.00-14.00.  

Vi fortsätter dagen därpå fredagen den 1 November på Järnhallens konsthall på Ringön med verk av fem konstnärer med start 18.30 . 

Lördagen den 2 December fortsätter Common Ground med performances kl. 13.00 i Brunnsparken, samt vidare på kvällen på Järnhallen med yttterligare performances av fem konstnärer. 

Vi är ännu en gång redo att svara på de återkommande frågorna: vad händer ? Vad betyder det ? Svaret kommer naturligtvis att vara densamma. Tänk själv, tro på dig själv, på din egen fantasi. Ge din tanke och känsla makt.

Live Action, en av Europas ledande festivaler inom performancekonst, genomför i år sin tolfte upplaga under devisen : För Live Action – I Tiden. Live Action som under åren har presenterat över 180 konstnärer från 43 länder av dagens radikala performancekonst presenterar i år ett program med 10 konstnärer från Chile, Kina, USA, Norge, Finland, Jamaica, Schweiz, Storbritannien och naturligtvis Sverige.

Detta är första gången som Live Action presenterar performancekonst under vinterns vackra men stränga köld.
Det är en skön utmaning som vi ser fram emot. Liksom föregående år presenterar vi ett program går ut i det offentliga rummet, Common Grounds, där vi låter konstnärerna inta vårt gemensamma rum i ett samtal där deltagande är en naturlighet.

Kvälls programmet äger i år rum i den vackra konsthallen Järnhallen på Ringön, där vi under två intensiva kvällar får uppleva årets tio konstnärer live i en prestigelöst hållbar miljö.

Om Live Action exemplifierar internationalism och kulturell demokrati, är vi även ett showcase av vad som är cutting-edge inom dagens performancekonst. Live Action präglas av tanken om möten mellan konstnärer från olika kulturr och kontinenter. 

Från chilenskan Alejandra Herrera Silva’s kompromisslösa feminism till svensken Mattias Norströms radikala nationskritik. Från Stein Henningsen klimatbeväpnade aktioner från Svalbards arktiska kyla till schweiziskan Saskia Edens estetiskt medmänskligt deltagande verk. 

Ja bredden är stor på Live Action som för första året någonsin genomförs vintertid med målsättningen att ge kylan, spirituell och estetisk men framförallt mänsklig värme.