Sebastian Gäbel är invandraren från Berlin som gjorde stort intryck med sitt kritikerrosade The Göteborg String Theory projekt, där han sammanförde 100 aktörer ur bildkonst, nutida klassisk musik och pop i en experimentell workshop. Han jobbar fritt i övergångszonen mellan installation, måleri och ljudproduktion i både Göteborg och Berlin.

På Järnhallen kommer han att presentera installationer, varmed han belyser kontrasten mellan konkret gedigenhet och flytande sfäriska intryck, samt bjuda på en kontext där objekten används som bas för en interaktiv process. Utställningen är en officiell del av konstbiennalens satellitprogram GIBCA Extended, och anknyter till GIBCA tematiken ”A story within a story” – historien som ett öppet verk, historieskrivningen som poetisk princip. Det tyska begreppet Schall und Rauch (”ljud och rök”) tyder på tingens förgänglighet och den begränsade varaktigheten i all mänsklig strävan. Inför konstbiennalen kommer Gäbel under en månad vara artist-in-residence på Järnhallen.

Som en speciell nedslag i utställningen kommer Gäbel under en helg göra en audiovisuell performance i samarbete med KYMAT videokonstnären Sven Meyer från Hamburg. Meyers spektakulära studier i synliggörandet av ljudvågor uppmärksammades bland annat på Nuit Blanche i Paris och på Opernwerkstätten i Berlin.

Utställningen genomförs med benäget stöd av Göteborg Stad, Konstnärsnämnden och Röda Sten.

sebastiangaebel.com
kymat.de