Att få upp tavlorna på rätt sätt, kan ibland vara en riktig utmaning. Särskilt då man vill ha flera på samma vägg. Lyckas man få till det, kan tavlor verkligen förgylla en heminredning, men de kan även förstöra harmonin om de hängs på fel sätt. Här är några av de vanligaste sätten att hänga tavlor.

Stora tavlor

Den som har stora tavlor, bör välja att hänga dem efter den så kallade baslinjen. Det här betyder att de hänger med sina underkanter i linje med varandra. Tar man fram måttbandet ska man se till att denna underlinje vanligen bör vara mellan 0,8 meter till 1,4 meter från golvet. Är tavlorna ordentligt stora, kan detta mått naturligtvis ändras. Större tavlor kräver även en trygg upphängning. Man bör bara använda godkänd spik och skruv för att ordna med upphängningen.

Mittlinjen

En vanlig metod att få harmoni i en grupp med olika stora tavlor, är att hänga dem längs deras mittlinje. I detta fall få de inte vara för stora, och bör hänga ungefär 1,4 m från golvet. Avståndet mellan de olika stora tavlorna, bör vara identiskt. Anledningen till att inte hänga dem slumpmässigt på väggen är för att skapa harmoni och balans, vilket kommer att stödja uttrycken de förmedlar.

Gyllene snittet

Man kan faktiskt använda det så kallade gyllene snittet för att hänga upp sina laster på väggen. Det gyllene snittet handlar om en särskilt talserie, där måttet bygger på en särskild uträkning. Först måste man mäta ut mitten på väggen som vanligen ligger mellan 1,2 meter till 1, 4 meter. Därefter delar man in tavlans höjd i tre delar, och drar av en tredjedel från måttet på väggen. Nu har man fått fram vart tavlans underkant ska placeras.