En av de största konststilarna är renässansen som tog vid under sen medeltid och smög in lite av antiken i sig. Renässans är det franska ordet för pånyttfödelse ”renaissance”. Dock var det i Italien som stilen satte igång. Renässansen varade i drygt 200 år, den startade på 1400-talet och började så smått avta under 1600-talet och var stor både inom konsten och litteraturen. När renässansen började bli ett faktum var det också för att man ville ta adjö av den gråtrista och hemska medeltiden som orsakat så mycket lidande för folk. In med lite ljus och skönhet!

De två genierna

Under renässansen var det främst två konstnärliga genier som stod för höjdpunkterna i att leverera konstverk på löpande band – Leonardo da Vinci och Michelangelo. Då talar vi både skulptur, målerier och mycket mer eftersom båda var mästare på att sprida konstnärlighet var de än befann sig. Med bemästrandet av en rad konstformer gjorde de om Europa till den vackraste kontinenten, åtminstone i viss mån.

Varför renässans?

Varför fick konsten ett sådant uppsving just då, kan man undra. Faktum är dock att bitar av renässansen redan hade skymtats svagt flera århundraden tidigare men aldrig fått det fäste som den plötsligt fick. Successivt letade elementen sig in och växte sig allt starkare tack vare mästare som de ovan nämnda och en ännu större aptit för just det vackra och underbara. De stora förändringarna i samhället spelade dessutom en stor roll – både socialt, ekonomiskt och politiskt. Det var under den här tiden som upptäcktsresande reste land och rike runt, korsade de sju haven och hämtade inspiration från fjärran länder. Stormaktstiden för flera länder i Europa var ett faktum och det var på detta sätt man firade det. Uppfinningar som boktryckarkonst, kompass och det explosiva krutet kom till nu och efter dessa skulle än fler upptäckter se dagens ljus.

Avslut

Både när renässansen slutar och börjar har blivit en debatt. Många menar att renässansen egentligen aldrig tog slut utan att den helt enkelt vävdes samman med barocken. Även början är svår att placera och det beror på vilken historiker som argumenterar när dess början exakt dateras.

Typiska egenskaper inom konsten

Inom renässansstilen kan man se mycket kompakta bilder i tavlor och konstverk. Mellanrum var ganska ovanligt och folk stod tätt ihop. Ikoner och symboler var även typiskt och därför talar varje tavla och varje figur eller föremål i tavlan sitt eget språk, så att säga.