Det vore rent av fel att nämna svenska konstnärer som en kategori och inte nämna Zorns namn. Dalmasen Anders Zorn var en kvinnokarl av rang och en extremt talangfull konstnär som med några få penseldrag lyckades fånga både själv, rörelse och stämning på duk. Han gjorde även etsningar och var speciellt känd för att måla nakna kullor i den svenska skärgården – kvinnor som både var hans modeller och älskarinnor samtidigt. Med andra ord – Zorn hade många barn på bygden.

Hans uppväxtår

Anders Zorn föddes i Mora 1860 och var ett oplanerat barn som råkade bli till under en kortvarig romans mellan en svensk buteljsköljerska och en tysk bryggmästare. Fadern var frånvarande under hela Zorns liv och faktum var att de inte ens träffades. Även hans mor var relativt frånvarande de första uppväxtåren så Zorn togs omhand av sina morföräldrar. Tidigt kände han en dragning till konsten. Dock påbörjade han sina studier tack vare ett arv från sin far, på det allmänna högre läroverket i Enköping där han tog sina första tecknings- och bildlektioner. Hans senare konststudier gjorde han i Stockholm vid Kungliga Akademien för fria konster. Det gick snabbt att se hur duktig och talangfull han var både med blyerts och med färg. På Zornmuséet som ligger i Mora intill den gamla Zorngården kan du till och med se gamla verk från hans studietid.

Berömd utanför Sveriges gränser

Zorn blev inte bara känd i Sverige utan även i Paris och USA där han porträtterade politiker och folk från den högre societeten. I Paris vältrade han sig även i sprit och kvinnor och många tror det var där han blev smittad med syfilis som han sedan dog av. Det har även gjorts en TV-film om Zorns liv där huvudrollsinnehavaren spelas av Gunnar Hellström.