Det är många som drömmer om att dagligen arbeta med konst och tjäna sitt uppehälle med den. Dock är det inte alltid det lättaste att skörda framgångar som konstnär, oavsett vad det är du vill arbeta inom. I dagens samhälle möter vi modeentusiaster, musikartister och fotografer som kämpar varje dag med att klara brödfödan, men om du kämpar riktigt hårt eller har ett bra kontaktnät, kan du lyckas ganska bra och till och med bli rik på ditt yrke.

Hantverkaryrket

En yrkeskategori som är vida bred är hantverkaryrket som faktiskt håller på att komma tillbaka. Att arbeta som hantverkare har länge haft en lägre status i samhället, men börjar göra comeback som ett högstatusyrke. Inom denna yrkesform som faktiskt kan räknas som en typ av konstform, finns skomakare, juvelerare, konservator och skräddare med flera. Med andra ord, yrkesroller som innebär att du arbetar med dina händer. Ofta kan dessa personer även titulera sig designers om de både tillverkar skorna, smyckena och klockorna – och samtidigt ritar dem eller gör skisser av sina idéer.

Hur utvecklas konsten?

Konst, oavsett form och stil, utvecklas alltid och står sällan still en längre tid. Med samhällets utveckling och politiska åsikter som bildas, ändras också konsten eftersom personer bakom konstverk blir inspirerade av samhället eller det egna livet. Under oroliga tider kan konsten till och med utvecklas mer eftersom man får så många nya intryck och blir påmind om så många snabba förändringar. Ofta är det också konstnärer som först motsätter sig förtryck eller vill skildra olika samhällsproblem och uppror för att översätta det i sin konst. De egna åsikterna och de egna erfarenheterna skiner ofta igenom i olika konstverk och genom dem kan man inte sällan lära känna personen som skapat dem.

Konstanalyser

Att analysera konst är inte det lättaste, men något som är mycket vanligt och viktigt på konstskolor. Eftersom konst i stort handlar om tycke och smak finns det sällan ett rätt eller felaktigt svar, men symboliken bakom olika tavlor och byggnader kan naturligtvis vara mer eller mindre kända. Ibland kommunicerar konstnären budskapet och ibland måste man fundera ut det själv. Olika frågor att ställa sig i en konstanalys är:

  • Vad föreställer verket?
  • Vad vill konstnären säga?
  • Vad fastnar i blickfånget?