Du behöver inte vara expert på konst för att få det fint hemma på väggarna. Inte heller behöver du vara miljonär. Det kan ändå kännas lite som en utmaning när man först ger sig in i konstens värld. Antagligen har du redan ett hum om vad du gillar men kanske känner dig lite osäker. Här kommer lite tips och råd att tänka på när du ska välja rätt konst.

Gör efterforskningar

För att ta reda på vad du gillar måste du först se vad det finns för utbud. Ett väldigt smidigt sätt att hitta fina tavlor är att titta online. Bäst för din budget är att satsa på inramade posters. Det är stilrent och trendigt på samma gång. Hitta allt från retro tavlor till abstrakt konst, fototavlor och illustrationer. Ta tid på dig och gå mycket efter känsla. Hur vill du att konst ska få dig att känna? Väljer du konst för din egen skull eller för andra? Titta på olika sorters stilar genom tiderna, om du inte vet var du ska börja ger vi förslag på de 8 vanligaste nedan:

  • Renässansen – Från 1400-talet till 1500- talet. Tänk Leonardo da Vinci och Michelangelo.
  • Barocken – Från 1500-talet till 1600-talet. Mest känt för sin dramatik och rörelse.
  • Rokokon – Från 1700-talet. Mjukt, varmt och drömliknande, gärna i pastellfärger.
  • Nyklassicismen – Från 1750 – 1820-tal. Tänk grekiskt-romerskt, mäktiga män och kejsare.
  • Realismen – Från 1800-talets slut. Här målade man vardagen på ett realistiskt vis.
  • Impressionismen – Från 1900-talets början. Renoir och Monet är två kända konstnärer.
  • Expressionismen – Från 1920-talet. Här handlar det mer om att ge uttryck för fantasi och känsla.

Lita på dig magkänsla

Det underbara med konst är att det inte finns något egentligt rätt eller fel. Vill du placera en tavla av en tulpan bredvid ett porträtt av Gustav Vasa är det ditt beslut och rätt för dig. Du kan välja att ha ett tema på väggarna eller mer organiserat kaos. Blanda fotokonst med dina barns inramade teckningar till exempel eller köp en riktigt stor inramad poster och låt den dominera hela väggen.

Svartvita tavlor eller i färg, stora kraftiga motiv eller mindre diskreta. Välj tavlor som utgör en kontrast i förhållande till resten av din inredning eller välj komplimentfärger för en mer sammansmältande look. Kom ihåg att alltid lita på din magkänsla!