De första konstverken vi känner till är målade på insidan av grottväggar. Grottmålningarna berättar historier om sådant som dåtidens människor upplevde i sin vardag men var kanske också ett sätt att dekorera platsen. I kyrkor och andra religiösa byggnader finns underbara konstverk bevarade på väggar och tak. Det mest kända exemplet är troligtvis Michelangelos målningar i taket på Sixtinska kapellet i Vatikanen. Men även i privata bostäder, från slott och herrgårdar ner till minsta koja har människor alltid strävat efter att försköna sin omgivning med hjälp av konst.

Inreda med konst

Idag är konst mer tillgänglig än någonsin även om originalkonst fortfarande kan vara väldigt kostsamt och förbehållet de som har tillräckligt med pengar att investera. Samtidigt finns numera möjlighet att dekorera med allt från loppisfyndade oljemålningar till reproduktioner av kända verk. Tapeter är ett annat billigt och enkelt sätt att få in konst och design i hemmet även om vi kanske inte tänker på det sättet. Ett bra exempel är boråstapeter som ofta integrerar den skandinaviska konst och designhistorien i sina tapeter. Med konstnärliga och fantasifulla tapeter så förflyttas konsten från den traditionella inramade tavlan tillbaka till hela väggar och ger hemmet en varm och vacker inramning.

Väggmålningarna finns ännu kvar

Att måla på väggar utomhus lever fortfarande kvar i form av grafitti. Även om inte all grafitti görs i syfte av vara konst så finns det många verk som är både vackra och genomtänkta. Grafittikonstnären Banksy är ett exempel på den nya tidens konstnärer som har gjort sig ett namn med sina originella, politiska och uppskattade verk som finns över hela världen. Grafittin är en uttrycksform som tar stadsrummet i besittning och förändrar det. På det sättet är den besläktad med både arkitekturen och de traditionella klassiska muralmålarna som dekorerade byggnadsverk med dåtidens viktiga berättelser.