Tavlor, fotografier, skulpturer och installationer – det finns många olika konstformer och stilar. Om du själv är kreativ eller uppskattar konst har du förmodligen dekorerat hemma med dina favoritalster. Kanske är det en affisch med en tavla du tycker särskilt mycket om eller kanske du rentav har skapat något själv som nu står framme.

För att din konst ska kunna uppskattas på bästa möjliga sätt är det viktigt att den både placeras och belyses så väl som möjligt. Hur vacker en staty än är kommer den inte till sin rätt om den står i ett mörkt hörn, och din favorittavlas vackra färger kan förvrängas i fel sorts ljus. Här kan du läsa om hur du bör tänka när du ska belysa din konst hemma och du kan hitta många olika slags lampor hos www.lampgallerian.se som har allt från diskreta spotlights till storslagna kristallkronor.

Matcha din inredning

När du ska välja lampor för att belysa din konst är det viktigt att de dels passar konstverken, dels din inredning. Om du till exempel har en klassisk stil på din konst med vackra renässanstavlor eller antika skulpturer kan det passa med vintagemodeller eller grandiosa kronor, medan art deco- eller art nouveau-fans brukar älska Tiffanylampor. Är du mer modern eller futuristisk i din inredningsstil passar det ofta bättre med rena linjer, LED-lampor och olika spotlösningar. På liknande vis är det också viktigt med inramningen då olika ramar gör olika effekt på konstverken, oavsett om det är ett fotografi, en affisch, en tavla eller en teckning.

Belysningen är minst lika viktig för att din konst ska komma till sin rätt. Det finns till exempel lampor som avger en viss kulör, ofta gulaktig, och lampor som har ett vitt ljus. De olika färgerna på ljuset kommer därför ge annorlunda upplevelser av konstverkens färgnyanser och därför är det viktigt att experimentera fram det du tycker passar bäst. Detsamma gäller olika rums belysningar då fel ljus kan påverka både dina ögon och ditt humör. Ett badrum eller ett kök behöver till exempel starkare belysning än ett sovrum.

Material och vinklar

Konstverkens material är ytterligare något du bör ta med i beräkningen. Har du ett glansigt material framför dig, exempelvis en marmorstaty eller ett inglasat foto, kan för små ljuskällor skapa oönskade reflektioner och ljuspunkter. Välj gärna ett bredare, mjukare ljus i de fallen. Ett mindre föremål som är matt eller mörkt kan däremot behöva en starkare spotlight som framhäver dess detaljer. Hur du vinklar ljuset spelar också roll. En tavla blir oftast finast om ljuset kommer ovanifrån, medan vissa skulpturer behöver ljus underifrån eller från sidan för att komma till sin rätt.

Över lag så är det oftast trevligast att ha många ljuspunkter i sitt hem. Det upplevs som mysigt och gör det lättare att koppla av än om ljuset kommer från en enda, stark ljuskälla. Genom att placera din konst på olika ställen och belysa den därefter skapar du en hemtrevlig atmosfär som samtidigt är kreativ och inspirerande. Du får ett alldeles eget konstgalleri som du och dina nära och kära kan få stor glädje av.