Det var ganska ovanligt att kvinnliga konstnärer kom fram i rampljuset under den svenska konstkulmen under 1800- och 1900-talet, det vill säga tidigt 1900-tal. Idag är det dock mer öppet. Dock fanns det flera kvinnor som dyrkade konsten och som kanske inte fått den uppmärksamhet de förtjänade. Siri Derkert var dock en av de mest berömda kvinnliga konstnärerna i Sverige. Hon föddes 1881 i Stockholm och dog på Lidingö 1973.

Studier

Siri Derkert lade stor vikt vid konststudier. Hon började 1904 på Althins Målarskola och vidare på Konstakademien – båda i Stockholm. Dock tog studierna inte slut här – snart reste hon iväg till Paris för att fortsätta på två konstskolor för att bli helt fullärd och lära sig utveckla flera intressanta tekniker. Senare skulle hon även resa runt i Europa, bland annat Italien, för att inspireras ännu mer. Hennes familjeliv var dock i Sverige där hon hade barn med två män.

Stil

Derkerts stil var expressionistisk och man hittar både kubism och stilen fauvism i hennes verk. Hon gjorde också en rad kända figurmålningar och porträtt av barn. Derkert har tilldelats flera stora internationella priser och utmärkelser genom åren.