Att skapa med hjälp av pennor eller kritor kallas för att rita, till skillnad från målning som sker med penslar och målarfärger. Inom ritandet finns det många olika uttryckssätt som exempelvis modedesign, abstrakta mönster, landskap och arkitektur. Många målarkonstnärer brukar dessutom påbörja sina verk genom att skissa direkt på duken.

Alla kan rita och börjar redan i unga år med kritor. Känner du för att komma igång med ritandet på allvar så finns det mycket bra onlinekurser, böcker och instruktionsvideor. Det har också blivit väldigt populärt med målarböcker för vuxna vilket är härligt avkopplande i den stressiga tillvaron. Allt du behöver är ett bra pennset hos HLStore.com och sedan är det bara att köra igång.

Finn inspirationen hos mästarna

Några av världshistoriens främsta konstnärer var extremt skickliga på att skissa och rita. Det kanske mest kända exemplet är Leonardo da Vincis skisser som består av vitt skilda motiv som blommor, uppfinningar och döda människokroppar. Han gjorde till och med en shoppinglista åt sin assistent med teckningar på det han ville ha eftersom assistenten inte kunde läsa.

Ett kul sätt att komma igång med ritandet är att fylla i lätt skissade mästerverk som du sedan måste ge starkare former och linjer. Det ger en känsla för pennorna och hur du kan skapa olika effekter utan att du behöver börja helt från början. All konst kräver inspiration och vad kan vara mer inspirerande än att ta del av de största mästerverken? Att skapa är balsam för själen och att ta sig en paus och syssla med något kreativt gör stor nytta för din hälsa och din inre ro.

Serier och karikatyrer

En annan form av ritning är serieteckningar och karikatyrer där hela berättelser och personlighetsdrag beskrivs i bildform. Ett exempel är den svenske konstnären Björn Larsson som gjort stora utställningar med sina märkliga, underfundiga och lustiga teckningar. Här handlar det inte om skön bildkonst utan snarare om sociala kommentarer och tankeväckande situationer.

Teckningsmuseet i Laholm pågår det ofta intressanta utställningar av svenska och internationella konstnärer från olika kulturer och tidsepoker. Du kan också avnjuta tecknade serier för vuxna som behandlar alla möjliga ämnen och där amerikanen Frank Miller är en av de främsta i sitt slag. Flera av hans tecknade böcker har blivit filmer som går i hans stil, exempelvis Sin City och 300.